Ve dnech 27.-29. července se mi naskytla příležitost zahrát si krátký vážný turnaj během letní brigády v Nizozemí.
Turnaj proběhl ve formátu pro Čecha poněkud netradičním. Systém tzv. Vierkampen spočívá v tom, že se startovní listina dle ratingu rozdělí do skupin po 4 lidech s podobným Elo.
Tyto čtverice pak mezi sebou hrají 3 kola, všichni proti všem. Losovalo se dle národního ratingu, ale partie budou zaslány i na zápočet FIDE - přece jen byl tento turnaj součástí celého šachového festivalu Otevřeného mistrovství Nizozemského království.
kolo - Murk Viersma (FIDE 1976)
V úvodním kola na mě čekal zkušený a pevný hráč z Fríska, který zřídkakdy prohrává.
Započal tahem d4, a zanedlouho jsem se dostal do stísněné pozice v Nimcovičově obraně. Naštěstí soupeř netlačil dostatečně a rozhodl vynutit remízu v koncovce, která se dala ještě mačkat.
kolo - Jari Groen (FIDE 2032)
Druhé kolo mi černými přidělilo vrstevníka, studenta matematiky z univerzity v Leidenu, který mě opravdu znamenitě přepočítal.
Po vzácném tahu v zahájení a brilatní přípravě jsem byl natolik zaskočen, že bylo za hodinu hotovo a mohl jsem jen podepsat partiář.
kolo - Johan Wolbers (FIDE 2089)
Prohra zamrzela, a tak jsem šel do posledního kola s mimořádnou chutí po zisku celého bodu.
Můj plán byl jasný - hrát po včerejší miniaturce s větší obezřetností a nepouštět se do příliš velkých komplikací, a to se mi podařilo parádně. Ihned v zahájení jsem soupeři vytvořil izolovaného pěsce, následně jsem odmítl nabídku remízy a po technicky správně zahrané věžovce mohl po více než pěti hodinách hry slavit vítězství.
Celkově turnaj hodnotím jako skvělou zkušenost a příjemné obzvláštění letních dní v nezaměnitelné šachové atmosféře.
Adam Kovalčík
Datum: 29.07.2026